Virolahti Harjun alue

Virolahden Ravijoella Harjun Oppimiskeskuksen  lähimaastossa on mahdollisuus tutustua Salpalinjaan ja Harjun kartanomaisemaan 1 – 3 tunnin kierroksella ryhmän toiveiden ja käytettävissä olevan ajan rajoissa. Matkaa kierrokselle tulee 2- 5 km riippuen paljonko ryhmällä on aikaa tutustumiseen. Halutessaan ryhmä voi tilata Salpalinjan oheen tai vaihtoehtoisohjelmaksi Harjusta muun muassa köysilaskeutumista Salpalinjan estekivilouhoksen seinämällä tai jopa offroad-ajelua.

Harjun alueella on erinomainen otos lähes kaikkia linnoituslaitteita, joita Salpalinjaan rakennettiin. Erikoista on se, että linnoitus rakennettiin muun muassa keskelle vuonna 1816 valmistuneen kartanon pihapiiriä; lähin järeä teräsbetonikorsu on 12 metrin päässä päärakennuksesta.

Reserviupseerikoulu hyödyntää Harjun linnoitteita perehdyttämällä nykyisin kaikki reserviupseerikurssit Salpalinjaan Harjussa, marraskuusta 2011 alkaen. Opastuksesta huolehtivat Salpavaellus-tapahtuman oppaat.

 

Opastetut retket Salpalinjalle Lappeenrannan Rutolan alueelle

Rutolaan ja lähialueen kohteisiin on varattavissa valmiita tai räätälöityjä kierroksia, retkien kesto 1,5  – 5 h. Kierrokset voidaan suorittaa kävellen, pyörällä tai autoillen. Valmiit paketit eivät sisällä kahvia/ruokailua, ne ovat varattavissa pidemmille kierroksille erikseen. Opastukseen ei sisälly vakuutusta, joten tarkastathan vakuutusturvasi ennen retkeä. Valmiiden pakettien lähtö tapahtuu Rutolan palotallin luota, osoitteesta Munterontie 216. Räätälöidyssä lähtöpaikasta voidaan sopia erikseen. Varaukset ja tiedustelut salpalinjan.oppaat@gmail.com tai suoraan alueella opastavilta oppailta.

 

Rutolan kierros, 1,5 tuntia, hinta 75 €/ryhmä (max 10 henkilöä

Kierroksella kuullaan yleistä asiaa Salpalinjasta ja sen rakentamisesta. Tutustumaan Rutolan 100 hengen majoitusluolaan ja sen rakentamiseen. Tutustutaan konekivääri- ja majoituskorsuun sekä panssariesteisiin. Reitin pituus n. 1,5 km ja se suoritetaan kävellen.

 

Rutola-Salpamaja kierros 3,5 tuntia, hinta 175 €/ryhmä (max 10 henkilöä)

Kierroksella kuullaan yleistä asiaa Salpalinjasta ja sen rakentamisesta. Tutustutaan Rutolan alueen kohteisiin: luola, konekivääri ja majoituskorsu, panssariesteet ja kivilouhimo. Ylivientilaitoksen alueella kuulla uiton historiasta ja Saimaasta Rutolan alueella ja tutustutaan seuraaviin kohteisiin: majoitusluola, konekiväärikorsu, betoniasema ja muuntaja. Salpamajan ympäristössä tutustutaan seuraaviin kohteisiin: kaksikammioinen konekiväärikorsu, teräspesäke, keskeneräinen louhittu, korsunpohja ja kenttälinnoitteet. Reitin pituus n. 4 km ja se suoritetaan kävellen. Reitti voidaan suorittaa myös pyöräillen tai autoillen.

 

Rutola-Salpamaja-Juvola kierros 5 tuntia, hinta 250 €/ryhmä (max 10 henkilöä)

Kierroksella kuullaan yleistä asiaa Salpalinjasta ja sen rakentamisesta. Tutustutaan 3,5 h kierroksen yhteydessä esiteltyjen Rutolan, ylivientilaitoksen ja Salpamajan kohteisiin. Tutustutaan linnoitustykistöön Lemin puolella oleviin Kärmeniemen 162 mm ja Juvolan 280 mm pattereihin. Tutustutaan Salpalinjan taka-asemaan ja pallokorsuihin joko Kärenlammen tai Iitiän alueella. Reitin pituus n. 15 km. Kesto on laskettu autolla liikkuen, pyöräillen kesto noin tunnin enemmän.

 

Räätälöity kierros

Myös opastettavan ryhmän toiveiden mukaiset räätälöidyt kierrokset ovat mahdollisia ja kierros suunnitellaan yhdessä oppaan kanssa. Ryhmä voi esittää toiveitaan käyntikohteista ja tarvittaessa kohteita voidaan ottaa mukaan laajemmin Rutolan alueen ulkopuolelta. Pakettiin voidaan lisätä ruokailut, majoitukset ja kuljetukset. Hinta muodostuu ryhmäkoon mukaan tarvittavista oppaista (noin 10 hlö/opas) ja muista räätälöidyistä palveluista.